Voi niitä raukkaparkoja...

Kävelemme Eevan kanssa loskaisella kadulla ja käveltyämme jonkin verran raitiovaunupysäkiltä, Eeva pysähtyy ja suuntaa erään rapun ovelle ja painaa yhtä kymmenestä summerista. Summerissa lukee epäselvästi jotain. Kuuluu pieni naksahdus ja Eeva avaa tottuneesti rapun oven. Rapussa tuoksuu lievästi tärpätti.
-Taiteilijatalo, hän sanoo naurahtaen ja minä hymyilen.

Hissi on vanha, niin kuin talokin. Hissi on vihreä ja siinä on ensin kevyt veto-ovi, sen jälkeen raskas työntyöovi, jotka Eeva avaa vanhasta tottumuksesta. Kuudennessa kerroksessa hissi pysähtyy ja Eeva avaa meille ovet, ensin raskaan ja sitten kevyen. Minä kiitän. Eeva tarttuu käteeni ihan vain rohkaisuksi. Minusta se tuntuu hyvältä ja turvalliselta. Ihana Eeva. Hän soittaa ovikelloa ja menee hetki ennen kuin oven avaa harmaahiuksinen nainen, joka muikistelee meille iloisesti. Sydämeni sulaa ja jännitys poistuu.
-Jättäkää kenkänne siihen eteiseen ja tulkaa sitten olohuoneeseen, nainen sanoo ja sitten hän on poissa. Otamme kengät pois.

Kävelemme käytävässä, suuressa ruskeassa käytävässä ja Eeva pitää edelleen kädestäni kiinni, ihana Eeva. Hän avaa huomaamattoman oven ja astumme suureen, avaraan ruskeaan huoneeseen. Nainen istuu suurella antiikkisohvalla, joka on päällystetty hopeansinisellä taftilla, ihana sohva. Istuudumme vanhoille nahkanojatuoleille.

Istun Pinnin viereen. Pinni tarttuu käteeni, rakas ihana Pinni. Pinni istuu oikealla vierelläni ja Eeva vasemmalla. Pinni puristaa kättäni ja katson häntä. Pinniä naurattaa, sen näkee hänen silmistään, ihanat silmät.

Mies lausuu runoaan. Pinnin käsi hikoaa ja meitä naurattaa. Syntiset. Mies on lausunut runonsa, pidämme tapamme mukaan pienen tee- ja kahvitauon. Pinnin rupeaa nauramaan, ensin hymyilemällä, sitten hihittelemällä ja lopulta avoimesti kikattamalla. Minä yhdyn Pinnin nauruun, vaikka oikeasti itkettää. Nainen katsoo meitä surumielisesti ja ihmettelemällä. Hän ajattelee Syntiset.

Tuntien jälkeen se sama ruskea käytävä, ruudullinen ovimatto, jossa lukee Tervetuloa, vihreä hissi, kevyt veto-ovi ja raskas työntöovi, tärpätin lievä tuoksu, ihana tärpätti. Taiteilijatalo, summeri, loskainen katu, ihana Eeva ja rakas Pinni.

(Tää ei varmaan mitenkään liittynyt tänne, mutta tällaisia ajatuksia tuli päähäni. Pelottaa)